TM concept30 aneb BMW E30

21.01.2015 00:00

V posledních patnácti letech nabídla řada světových značek modely, které více či méně odkazují svým designem na populární vozy let minulých. U TMCars na to jdou opačně.

Retrodesign je víceméně stále běžnou součástí automobilového světa, i když svou největší slávu v té nejostřejší formě má nejspíš již za sebou. Linie klasických modelů se dnes nejčastěji snaží využívat ve svých dílech nezávislí designéři, kteří většinou chtějí upoutat pozornost svými návrhy a vyjádřit obdiv k danému vozu.

V maďarské firmě TMCars na to jdou ze zcela opačného konce, namísto vytváření moderní interpretace historického modelu totiž nabízejí kompletní modernizaci vzhledu Bmw 3 generace E30 z let 1982 až 1994.

Firma založená v roce 2009 majiteli Virtual Design studia na sebe tímto projektem poprvé upozornila v roce 2012, když zveřejnila první vizualizace projektu s názvem TM concept30 a zároveň uvedla, že plánuje jeho výrobu.

Nyní TMCars představuje výsledek svého snažení, kterým je dvoudveřové BMW E30 s kompletně přepracovaným designem přední i zadních partií. Původ vozu s poměrně futuristickým ztvárněním přídě odhalují prakticky jen sloupky střechy a zasklení.

Právě s výjimkou střechy jsou všechny povrchové panely karoserie zcela nové a tvoří je dvanáctidílná sada. Tu tvoří přední nárazník v jednom kuse s maskou chladiče, kapota motoru, přední i zadní blatníky, nástavce prahů, panely kryjící dveře, kapota zavazadelníků, zadní nárazník a pár drobností, jako jsou např. kryty vnějších zpětných zrcátek.

Zájemci o tento paket karosářských dílů za něj zaplatí 2.970 euro bez DPH (zhruba 82.000 Kč) a navíc budou potřebovat ještě 800 euro (okolo 22.000 Kč) na kompletní přední i zadní světla, bez nichž není přestavba kompletní.